0001-6611963405_20210902_205219_0000.png
Mistä nimi Tabunoa?

Sanotaan, että vartalomaalaus on kuvataiteen esiäiti. Ihmiset Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta ja Australiasta koristelivat itseään värikkäillä, kasveista ja marjoista tehdyillä maaleilla. Se on siis maailman vanhin taiteen muoto, jonka viisaus ja opit ovat katoamassa alkuperäiskansojen mukana.

Vartalomaalaus on ollut tapa tehdä näkyväksi omaa paikkaa osana yhteisöä, se on ollut suoja tai pelote vihollista vastaan, se on ollut tapa vahvistaa identiteettiä ja ollut osana tärkeissä elämän muutos- ja siirtymävaiheissa.

 

Kehittämäni voimauttava vartalomaalaus syntyi spontaanin prosessin kautta, en silloin tiedostanut täysin sen yhteyttä johonkin näinkin alkuperäiseen, mutta myöhemmin olen vain voinut todeta, kuinka autenttinen luovuus oli luonut jotain, mikä on yhteydessä johonkin paljon vanhempaan ja joka koskettaa ihmisyyden perustarpeita nähdyksi tulemisesta ja kuulumisesta, sekä tarpeesta astua muutokseen luottavaisin mielin.

Intuitiivisesti lahjaksi saamani sana, "tabunoa" tulee polynesialaisen ja länsimaalaisen sanojen yhteensulautumisesta.

Polynesialaisetkin ovat tehneet vartalomaalauksia ja tatuoinnit ovat alunperin tulleet heidän kulttuuristaan länsimaihin, kuten tuo sana tabu tai taboo. 

Polynesialaisessa ymmärryksessä sana tabu tai tapu on merkinnyt jotain pyhää, jonka ympärillä on ollut henkisiä rajoituksia ja sääntöjä. Tabulla on pyritty suojelemaan esimerkiksi luonnonvarojen liiallista käyttöä heidän kulttuurissaan.

Länsimaissa sana tabu on muuntunut alkuperästään ja sillä on poikkeuksetta vain negatiivinen sointi. Asia, josta ei voi, eikä saa puhua, se ei saa näkyä tai kuulua. Asia, jossa on jotain väärää tai tuomittavaa.

Polynesialainen sana noa tai englanninsana no, kuten ei, on sanan toinen osa. Noa on tabun "vastalääke". Se on siunaus, joka nostaa tabun pois asian tai ihmisen yltä.

 

Tabunoa voisi olla kuin siunaus, joka nostaa rajoituksia ja estoja itsemme yltä, jotta voisimme olla vapaita olemaan luonnollisesti sitä, mitä olemme. 


Lähteet:

Face-Painting-Fun,History of Cosmetics

Bella Volen, History of Cosmetics

Wikipedia, tapu

Brazilian Girls