" Tuntuu että keholle palautettiin sen arvo.

 

Oli aivan taivaallista ja vapauttavaa,voimauttavaa tulla omana itsenä näkyväksi, nähdyksi."

Maria Felicitas

TABUNOA

Visio ja missio taiteen takana

Sanotaan, että vartalomaalaus on kuvataiteen esiäiti. Ihmiset Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta ja Australiasta koristelivat itseään värikkäillä, kasveista ja marjoista tehdyillä maaleilla. Se on siis maailman vanhin taiteen muoto, jonka viisaus ja opit ovat katoamassa alkuperäiskansojen mukana.

Vartalomaalaus on ollut tapa tehdä näkyväksi omaa paikkaa osana yhteisöä, se on ollut suoja tai pelote vihollista vastaan, se on ollut tapa vahvistaa identiteettiä ja ollut osana tärkeissä elämän muutos- ja siirtymävaiheissa.

 

Kehittämäni voimauttava vartalomaalaus syntyi spontaanin prosessin kautta, en silloin tiedostanut täysin sen yhteyttä johonkin näinkin alkuperäiseen, mutta myöhemmin olen vain voinut todeta, kuinka autenttinen luovuus oli luonut jotain, mikä on yhteydessä johonkin paljon vanhempaan ja joka koskettaa ihmisyyden perustarpeita nähdyksi tulemisesta ja kuulumisesta, sekä tarpeesta astua muutokseen luottavaisin mielin.

Intuitiivisesti lahjaksi saamani sana, "tabunoa" tulee polynesialaisen ja länsimaalaisen sanojen yhteensulautumisesta.

Polynesialaisetkin ovat tehneet vartalomaalauksia ja tatuoinnit ovat alunperin tulleet heidän kulttuuristaan länsimaihin, kuten tuo sana tabu tai taboo. 

Polynesialaisessa ymmärryksessä sana tabu tai tapu on merkinnyt jotain pyhää, jonka ympärillä on ollut henkisiä rajoituksia ja sääntöjä. Tabulla on pyritty suojelemaan esimerkiksi luonnonvarojen liiallista käyttöä heidän kulttuurissaan.

Länsimaissa sana tabu on muuntunut alkuperästään ja sillä on poikkeuksetta vain negatiivinen sointi. Asia, josta ei voi, eikä saa puhua, se ei saa näkyä tai kuulua. Asia, jossa on jotain väärää tai tuomittavaa.

Polynesialainen sana noa tai englanninsana no, kuten ei, on sanan toinen osa. Noa on tabun "vastalääke". Se on siunaus, joka nostaa tabun pois asian tai ihmisen yltä.


Naisen kehoon, naisellisuuteen, nautintoon ja seksuaalisuuteen liittyy yhä tabuja, vaikka elämämme modernissa yhteiskunnassa. Jotkut tabut ovat aikansa eläneitä, jotka ovat jopa elämän vastaisia. Naista on ajettu ahtaalle vuosissatoja, alistettu pieneen laatikkoon ja häväisty, kun nainen on uskaltanut kokea tai etsiä vapautta. Onneksi meillä länsimaalaisilla naisilla on etuoikeus ja vastuukin siskojemme edessä murtautua laatikoista, joihin kaikki olemme jollain lailla joutuneet. Etsiä ja kokea, mitä naiseus voi olla, kun se on täysin voimissaan.

Uskon, että naisella on ensisijainen omistusoikeus kehoonsa, omaan nautintoon, sekä oikeus määritellä oma naiseutensa. Naisen keho on pyhä ja sitä tulisi kohdata ja kohdella sen mukaisesti. Uskon, että kehoamme kunnioittaen voimme palauttaa kadonnutta yhteyttä itseemme ja hyvinvointiin, sekä omaan identiteettiin.

TABUNOAN tarkoitus on tehdä näkyväksi, vapauttaa ja sulattaa jäätä leikkisällä, herkällä ja hienovaraisella tavalla kehon yltä - jotta voisimme kukoistaa elämänilossamme, joka on kehomme upein lahja meille. 

 


Mielestäni nainen saa näkyä, kuulua, tulla nähdyksi kauniisti ja arvostetuksi voimassaan.

eikö?Lähteet:

Face-Painting-Fun,History of Cosmetics

Bella Volen, History of Cosmetics

Wikipedia, tapu